ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
H διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του φροντιστηρίου μέσης
Εκπαίδευσης ΦΑΣΜΑ , στα πλαίσια της επικοινωνίας και της ενημέρωσης , σας προσκαλούν σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:
Από τους πλανήτες στη Γη και από τα αστέρια στο ιστορικό παρελθόν,
με ομιλητές:
.κ. Νικόλαο Κυλάφη, Καθηγητή Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης , με θέμα:
Από τους πλανήτες και από τα αστέρια μέχρι τις μαύρες τρύπες και τα βαρυτικά κύματα.
.κ. Νικόλαο Ζαχαριά, Καθηγητή Αρχαιομετρίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα:
Από τη Γη και από το παρελθόν.
Υποθέσεις και εφαρμογές των θετικών επιστημών για την πολιτιστική κληρονομιά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης 6μμ .
Βιογραφικό Ν. Κυλάφη
O Νίκος Κυλάφης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1971.
Έλαβε το Διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) από το University of Illinois στην Urbana-Champaign (ΗΠΑ) το 1978 στην Θεωρητική Αστροφυσική.
Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Caltech (1979-1981) και στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών του Princeton (1981 - 1984). Κατά την περίοδο 1984-1985 ήταν επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νεας Υόρκης (ΗΠΑ), πριν έλθει ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης το1985. Εξελίχθηκε σε αναπληρωτή καθηγητή το 1989 και σε καθηγητή το 1997. Έχει δημοσιεύσει 50 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Το σύνολο των αναφορών στο ερευνητικό έργο του ανέρχεται σε 2170 με h-index 27.
Διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος από το 1999 έως το 2003 καθώς και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Μάιο του 2013. Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη
ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής το 2016.
Βιογραφικό Ν. Ζαχαριά
Ο Νίκος Ζαχαριάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιτωλικό και σπούδασε στη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Η συγκυρία σχετικής παρότρυνσης από τον Θεόδωρο Σκουλικίδη τον οδήγησε να υλοποιήσει την πτυχιακή του στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου,
όπου και στη συνέχεια εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το τελευταίο έτος της διατριβής ολοκλήρωσε τις εργαστηριακές μετρήσεις στο Παν/μιο της Οξφόρδης με υποτροφία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.
Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στον Δημόκριτο ως υπότροφος του ΙΚΥ. Το διάστημα 2004-2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου από όπου το 2009 παραιτήθηκε για να αναλάβει θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σήμερα στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και παράλληλα Διευθυντής στο θεσμοθετημένο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας.
Έχει δημοσιεύσει πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων, των αναλύσεων
αρχαιο-υλικών και μελετών παλαιοπεριβάλλοντος.
Από το 2015 διευθύνει το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό CultTech - Cultural Heritage Materials and Technologies και την άνοιξη του 2016 φιλοξένησε στην Ελλάδα την διοργάνωση του 41 ου διεθνούς συμποσίου International Symposium on Archaeometry.
Από τον Νοέμβριο του 2015 υπηρετεί ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.