Ενημέρωση >>Απόψεις
03/07/2014
Τέλος στην αγωνία των μαθητών
 
Η αγωνία των μαθητών, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014, έλαβε τέλος με την ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία την Τρίτη. Όποιο κι αν είναι το βαθμολογικό αποτέλεσμα, όπως κι αν αυτό αποτυπώνεται σε αριθμούς αξίζουν σε όλους τους μαθητές συγχαρητήρια.
 
Όλοι προσπάθησαν, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Άλλοι αρίστευσαν κι άλλοι όχι. Άλλοι πάλι αγχώθηκαν και δεν απέδωσαν όσο μπορούσαν, ενώ κάποιοι δεν εκτίμησαν σωστά την πρόκληση των πανελλαδικών και αστόχησαν. Δεν πρέπει, όμως να ξεχνάμε ότι οι μαθητές μας είναι παιδιά και τα παιδιά έχουν ακόμη δικαίωμα στο λάθος. Άλλωστε είναι κανόνας ότι η τριβή με τις δυσκολίες της ζωής δίνει τα καλύτερα μαθήματα. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε αυτούς που προσπάθησαν και σε αυτούς που ονειρεύονται ακόμη ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί μπορούν, επειδή είναι νέοι, να μας κάνουν περήφανους.
 
Τώρα καλούνται με περίσκεψη και σοβαρότητα να επιλέξουν τη σχολή που θα σπουδάσουν και να συμπληρώσουν συνετά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Ας μη κοιτάξουν αριθμούς και στατιστικά, αλλά ας δηλώσουν –πάντα ρεαλιστικά και υπεύθυνα- αυτό που επιθυμούν. Οι βάσεις της προηγούμενης χρονιάς είναι απλώς μία ένδειξη, μια αφετηρία για να ξεκινήσουν τις δηλώσεις τους όχι για να περιορίσουν τις επιλογές τους.
 
Σε αναμονή, λοιπόν, των δηλώσεων και των εισαγωγών στις σχολές τον Αύγουστο ευχόμαστε στους μαθητές να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Άλλωστε το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.
 
Ρουσάκης Νίκος
Φιλόλογος